Vi är många som fått en semester förstörd genom att hotellet vi valt varit fel. Kanske var det smutsigt och ofräscht? Kanske var det granne med en soptipp? Eller så var den utlovade stranden obefintlig. Ännu vanligare är att man inte upplever att hotellet lever upp till det man betalat, det kostar mer än vad det smakar helt enkelt och den känslan kan förstöra mycket.
Jag har inte bara bokat och bott på ett antal hotell genom åren, jag driver även två stycken, så lite insikt har jag i hotellvärden. I det här inlägget vill jag uppmärksamma hur man kan tänka för att hitta ett hotell som passar såväl önskemål som plånbok, samt klargöra vad de där stjärnorna egentligen står för. Då kör vi…häng med.
När man ska välja hotell hänger många upp sig på priset och självklart är det en viktig faktor, ingen vill överbetala. Det jag tycker är viktigare är dock att hotellet man väljer känns rätt och prisvärt, man ska känna att man fått valuta för pengarna helt enkelt. Så första steget till ett bra hotellval är lite självrannsakan.
- Behov – Vad behöver jag och vad vill jag att hotellet ska erbjuda? Vill jag ha privat badrum? Bemannad reception? Frukost? Internet på rummet? Pool? Balkong? Havsutsikt? Specificera en miniminivå-lista att utgå ifrån. Lika viktigt är att fråga sig vad du inte behöver. Kanske ska du välja ett lägre klassificerat hotell?
- Förväntningar – Vad tror du att du ska få för priset och antalet stjärnor? Vad vill du ha på din all-inclusive? Stadshotell och strand hotell ser ofta olika ut och har olika sorters service. Olika länder har olika krav på hotellstandarden, ta reda på vad som gäller. Rimliga förväntningar gör att du kan slippa bli besviken på plats.
- Budget – Vad får det kosta? Undersök totalkostnaden. Blir det billigare med all-inclusive för familjen jämfört med att gå ut och äta på restaurang? Kostar wifi eller parkering? Kanske är en lägenhet ett bra alternativ? Ligger hotellet långt bort och kräver dyr transfer? Då kanske ett hotell som ligger närmare men är dyrare i slutänden blir billigare.


När man väl vet vad som är viktigt att ha för just den här hotellvistelsen är det lättare att sålla bland hotell erbjudandena. Nu kan det roliga börja, vi letar hotell.
Att leta (och hitta) hotell
För att få en översikt av vad som erbjuds brukar jag använda mig av olika sökmotorer tex Hotels.com, Booking.com eller Trivago.se. Det finns många fler att välja på, speciellt om du ska utanför Europa. På sökmotorerna kan du knappa in dina önskemål som tex. hur många som ska bo i rummet, om man vill ha frukost, avstånd till stranden/en sevärdhet/en arena eller om hunden får vara med på rummet. Sen spottar motorn fram alla alternativ i det område du valt och du kan se vad de olika alternativen kostar.
Hittar du ett trevligt hotell är det nu dags att kolla upp det lite extra och här kan man hitta en ren djungel av recensioner från olika håll. Sökmotorerna har egna recensioner. Google har egna och hotellen själva har naturligtvis egna recensioner på sina sidor. Så, hur ska man tolka dessa?
Börja med att kolla upp betygen från flera olika ställen. Om de är någorlunda lika så är chanserna större att de är sanningsenliga.
Bäst är om hotellet har höga betyg av många olika gäster och att dessa tillkommit under längre tid. Har hotellet bara toppnoteringar är det lite skumt, det finns alltid någon som inte varit helt nöjd. Har hotellet bara bottenrecensioner är det naturligtvis en stark indikator på att det inte är världens bästa hotell.
Läs även vad recensenterna skriver och kolla upp när det är skrivet. Ett klagomål på en tråkig frukost för två år sedan kanske inte alls gäller längre. Vad säger gästerna om frukosten idag? Ett lågt betyg pga ett närliggande bygge behöver inte betyda något längre om bygget är klart, men å andra sidan kanske den fina utsikten inte längre finns. Nyare recensioner har således större relevans än gamla.
Jag brukar inte bry mig om enstaka usla recensioner, det finns nämligen folk som klagar på precis allt. Av liknande anledning (fast tvärt om) läser jag de bästa recensionerna med en stor nypa salt.
På hotellens hemsidor finns ofta många snygga bilder som ska locka till besök. Och visst är det självklart att man publicerar fina bilder, från de trevligaste rummen. Ibland stämmer de dock inte med verkligheten så ta en titt på gästernas bilder. De hittas vid recensionerna. Man kan även kolla upp hotellets hashtag på instagram och se vad folk publicerat där. Kom bara ihåg att folk är mer benägna att publicera negativa kommentarer och bilder på recensionerna och positiva kommentarer och bilder på instagram.
Tips vid bokning
Nu är det dags att boka det där trevliga hotellet du bestämt dig för och då kan du välja på att boka direkt via sökmotorn eller gå in på hotellens egna hemsidor. Många hotell matchar priserna då de föredrar att du bokar direkt via dem. På hotellens sidor kan du även se om det finns specialerbjudanden eller andra rumsalternativ som passar bättre. Vissa hotell har även egna bonusprogram som det kan löna sig att gå med i.
När ska man boka? Ja… med en gång brukar jag rekommendera. Hotellpriser är idag som flygbiljett priser, de fluktuerar med efterfrågan och tillgång. Detta gör att priserna kan ändras från dag till dag. Jag brukar alltid boka med möjlighet till gratis avbokning, då kan man hålla koll på priserna och boka av om man hittar ett bättre alternativ.
Vet man med sig att man ska åka i högsäsong blir hotellpriserna knappas billigare ju närmare ankomstdatumet man kommer. Åker man i lågsäsong kan hotellen däremot ha billiga sista-minuten deals att erbjuda, fast det är ganska ovanligt idag.
Här kommer dessutom några tips på hur du kan göra din hotellvistelse bättre,
- Våga be om ett specifikt rum. Ring eller mejla hotellet direkt, även om du bokat via en sökmotor. Kanske vill du ha ett rum högt upp för att slippa storstadsljuden, eller så vill du säkra att du får en havsutsikt. Hotellen vill att du ska vara nöjd, så berätta vad du vill ha.
- Berätta om ni firar något, en födelsedag eller en bröllops dag. Skriv ett mejl och be om ett fint rum. Nämn det sen igen vid incheckningen. Ofta hjälper hotellet till att fira lite extra, kanske med lite choklad eller vin på rummet, kanske med en uppgradering. Det är i vilket fall som helst värt att nämna att man firar.
- Våga be om att få byta rum om allt inte är till belåtenhet men gör det så fort som möjligt. Hotellen vill ha nöjda gäster och ger er gärna ett nytt rum om ett sådant finns tillgängligt. Checkar man in tidigt finns oftast fler rum att välja på än om man kommer sent, då kan man få sova en natt i det ”dåliga” rummet innan man får byta.
- Våga klaga om något är fel eller är dåligt, men som jag skrev tidigare… gör det så snart som möjligt. Man kan inte klaga på ett rum i efterhand när man rest därifrån och förvänta sig kompensation.
- Välj småskaligt. Detta betyder inte att man måste välja ett litet hotell, däremot att hotellet inte tillhör en stor kedja. Jag upplever att familjeägda hotell är mer måna om sina gäster, och är mer flexibla när det gäller att tillgodose gästernas önskemål, än de stora kedjorna. Fast det är klart… Fawlty Towers var ju ett litet familjeägt hotell… läs recensionerna!
Vad betyder egentligen hotellstjärnorna?
Först och främst är det viktigt att veta att det inte finns något officiellt globalt hotellstjärne system. Varje land har sina egna regler och de kan skilja en hel del åt. I Italien finns tex. över 20 olika regionala hotellkategoriserings system vilket gör att standarden kan skilja sig mycket åt inom samma land. Researrangörer och bokningssajter har dessutom sina egna sätt att kategorisera utifrån sina egna regler och de kan ge ett antal solar/fyrar/bollar (eller vad de nu väljer) helt enligt eget tycke.
I Storbritannien bestäms antalet stjärnor av AA (Motormännens riksförbund) tillsammans med olika turistföreningar. Här bedöms hotellen utifrån olika kriterier som renlighet, bemötande och service. Därför kan det vara viktigare för ett hotell att ha en bell-boy och servera afternoon tea (ett krav för 4 stjärnor) än att ha moderna badrum och stora sängar. Mini måttet på en dubbelsäng är tex 150 x190 cm… för ett 5 stjärnigt hotell.
I Spanien krävs det bara privat badrum, telefon, centralvärme, säkerhetsbox, hiss och bar för att ett hotell ska få 5 stjärnor. Lite klent tycker jag nog.
I övriga Europa har ett antal länder (15 st i dagsläget) dock gått ihop om ett enhetligt hotellklassificeringssystem, Hotels Union. Sammanfattningsvis gäller följande för antalet stjärnor;
1 stjärna – Gemensamma utrymmen för bad/wc, egen handduk, daglig städning, centralvärme, frukost servering. Hit räknas vandrarhem och motell.
2 stjärnor – förutom kriterierna för 1 stjärna även handfat med tvål/duschkräm, sänglampa, minst 40% av rummen ska ha privata badrum/wc samt tv på rummet. Här hamnar ofta budget kedjorna.
3 stjärnor – förutom kriterierna för 2 stjärnor även bemannad reception minst 14h/dygn, privat badrum/wc, hårtork, helfigursspegel, bagagestativ, arbetsbord, radio, tv, tvättpåse, skoputsmöjligheter, hiss, möjlighet till internet och bagageservice. Dessa hotell säger man har en prisvärd komfort.
4 stjärnor – förutom kriterierna för 3 stjärnor även bemannad reception minst 18h/dygn, hotellet ska vara bemannat dygnet runt, öppen bar minst 6 dagar/vecka, bekväma möbler, safebox, internetuppkoppling på rummet, minibar alternativt roomservice, middagsservering minst 6 dagar/vecka, dagstidning, syservice. Dessa hotell ska ge en lyxigare upplevelse.
5 stjärnor – förutom kriterierna för 4 stjärnor även reception bemannad 24h/dygn, tillgång till bar, lunch och middagsservering 7 dagar/vecka, sviter, extra toalettartiklar, badrock, tofflor, extra kuddar, bekväma sittplatser på rummen, minibar, roomservice 24h/dygn, strykservice, tvättservice, turndown service. Dessa hotell anses ge toppkvalitet och lyx.
Som regel kan man säga att ju fler stjärnor desto bättre standard på rummen och tillgängligare service samt fler hotell faciliteter tex. restaurang och bar men ofta även pool, gym mm. Stjärnorna ska ge bättre bekvämlighet helt enkelt… men de säger inget om hur nytt, fräscht eller snyggt ett hotell är.
Jag har själv bott på 2 stjärniga hotell och varit super-nöjd. Jag har även bott på 5 stjärniga hotell och avskytt det. Stjärnorna i sig garanterar inte att ett hotell är bra, bara att det har vissa faciliteter och en viss service. Det är på recensioner och bilder man ser hur det verkligen förhåller sig på hotellet. Bäst är om man känner någon som varit där, de kan berätta.
Så avslutningsvis bjuder jag på tre hotellrecensioner, det där trevliga 2 stjärniga, det usla 5 stjärniga och ett 3 stjärnigt som jag gick från att ogilla till att gilla… så kan det också vara.
Hotel Jazz, Wroclaw 2 stjärnor

Inne i gamla stan i Wroclaw, med ett läge som får hotellpriserna att hoppa upp några snäpp ligger detta lilla och enkla hotell. Nyrenoverade rum, rent och fräscht, bra badrum och en frukost som var helt ok, speciellt för priset på 25 zloty. Priset för rummet ligger dessutom långt under de finare grannarnas, runt 650 kr/ natt för två personer. Prisvärt är rätta ordet. Ett perfekt ställe för en city-weekend.
The Courthouse, London, 5 stjärnor

Med perfekt läge, mitt emot varuhuset Libertys i Soho, ligger detta 5 stjärniga hotell. Rummen består av ett hopplock av olika stilar. Sladdar hänger fram, tex från minibaren som står fritt brevid fåtöljerna. Badrummet var skamfilat med sprucket handfat och hål i kaklet där krokar trillat bort och inte ersatts. Dessutom var det inte helt rent. Värst av allt var nog ändå frukosten. Jag åt fräschare och bättre på hotell Jazz. Jag hoppas verkligen det har ändrat på sig… fast jag tänker inte ta reda på det.



Gwesty´r Marine, Aberystwyth, 3 stjärnor

Vid mitt första besök ( jag har bott här tre gånger) fick vi byta rum då det var smutsigt och mörkt. Det andra rummet var visserligen stort och ljust men färgen flagade i stora fuktfläckar på väggarna och englasfönstren kärvade och släppte in mer än lovliga mängder havsluft. Möblerna var av en salig blandning, gardinerna hände på trekvart och det plastiga badrummet med ett element man kunde få brännskador av, var ett skämt.
Jag hade förväntat mig något helt annat och framför allt en annan standard… men så började jag tänka. Jag befann mig i ett sekelskiftesgammalt hus precis vid havet i en anrik badort i Wales. Hur brukade det se ut i engelska filmer när Miss Marple bodde på hotell? Eller Hercule Poirot? Jo, precis så här fast utan badrummet… som de lyckats bygga in i rummet på något spännande sätt. Mina förväntningar ändrades och med dem min upplevelse. Helt plötsligt såg jag charmen och ansträngningarna hotellet gjort för att modernisera de gamla rummen och få till de stjärnor som krävdes.
Så olika man kan uppleva ett hotell beroende på första intryck och förväntningar. Det var tur att jag ändrade mig för just här i burspråket, med en kopp te framför mig, har jag fått uppleva några fantastiska solnedgångar över Irländska havet, till måsars skri och med håret fladdrande i draget från fönstren.
