Finns det något mysigare än att sitta ute under parasollet en varm sommardag, sippa på ett glas kall saft och läsa en riktigt god bok? Tja, det skulle väl vara att sitta uppkrupen i favoritfåtöljen en ruggig höstdag med en kopp te och den där boken… eller framför en brasa… Äsch, ni fattar, varje årstid är toppen, så länge jag får kura med en god bok emellanåt. Det har blivit en hel del böcker med tiden och här tänkte jag dela med mig av några favoriter av de mest olika slag. Förhoppningsvis hittar du något som lockar till den där under-parasoll-häng-dagen.
The adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty

Det här är något så udda som en bok i fantasy-genren där den kvinnliga huvudrollsinnehaverskan varken har superkrafter, drakar eller är en stridsutbildad tonåring med fladdrande hårman och biffig pojkvän. Amina al-Sirafi är en medelålders ensamstående mamma som lagt piratlivet på hyllan för att ta hand om sin dotter och åldrande mor. En dag får hon ett erbjudande hon inte kan motstå, en chans att ställa gamla oförrätter till rätta och samtidigt tjäna tillräckligt för att försörja sin fattiga familj. Hon tar kontakt med sina fd piratvänner och äventyret kan börja… och vilket äventyr vi bjuds på. Vi formligen slängs in i en fantasivärld av djinner, gudar, havsmonster, förbannelser, myter, gamla älskare och stormar över Indiska Oceanen.
Den här boken är en vuxen kvinnas pirat-dröm, underbart befriat från tonårshjältinnor som räddar världen eller krig som ska beskrivas in i minsta detalj. Jag läste boken med förtjusning. En välskriven vuxen-fantasy med spänning, äventyr och mycket humor. Hoppas du kommer ha lika roligt ihop med Amina al-Sirafi som jag hade. Boken är tyvärr inte översatt till svenska, men jag håller tummarna för att den ska bli det.
Middlemarch av George Eliot

Vill du sätta tänderna i något riktigt maffigt, i en bok som räcker längre än de flesta andra (över 1000 sidor att läsa), är detta valet för dig. Middlemarch är historien om ett antal familjer i byn Middlemarch under början av 1830-talet. Vi får följa dessa familjer under några omvälvande år då mycket hände i England. Framför allt får vi följa några unga människors utveckling, så väl personlig som karriärmässig.
Boken skrevs på 1870-talet av författaren George Eliot, som är en pseudonym för en kvinna vid namn Mary Ann Evans. Författarens tidsmässiga närhet till händelserna i boken gör att det blir ett tidsdokument. Reagerade kvinnor så som Dorothea? Ja. Diskuterade man jordbruksreformen på det sättet? Ja. Såg karriärmöjligheten för en medelklass man verkligen ut på det sätt som beskrivs? Ja. Här får vi en fiktiv bok med sällan skådad historisk trovärdighet
När jag började läsa Middlemarch orkade jag bara 20 sidor innan ögonen föll igen. Inte för att det var ointressant eller svårläst utan för att jag var ovan vid tempot och språket. Efter några hundra sidor började det flyta på riktigt bra och de sista 400 sidorna sträckläste jag. Som med all annan god litteratur var det med sorg jag lade den ifrån mig. Huvudpersonerna hade blivit mina vänner och jag ville fortsätta ta del av deras liv.
Så, är du redo för en läsupplevelse och utmaning i sommar? Läs Middlemarch.
Tidvatten av Philippa Gregory

Philippa Gegory är min absoluta favoritförfattare när det kommer till historiska romaner. Hon har en fil. kand i historia och har doktorerat i 1700-tals litteratur. Detta borgar för att hennes böcker är historiskt korrekta, något jag tycker är otroligt viktigt i en historisk roman. Mest känd är hon nog för sina böcker om Tudor tiden där ”Den andra systern Boleyn” dessutom är filmatiserad. (kass film, underbar bok)
Tidvatten är en helt fiktiv historia om Alinor som lever ett eländigt liv långt ute i marsklandet i södra England. Året är 1648, inbördeskrig råder och det är farliga tider för alla, speciellt om man är kvinna och läkekunnig. Vi får följa såväl Alinors liv som den politiska utvecklingen i England och hur det påverkade människor. Boken är spännande och välskriven, inte en tråkig minut får man som läsare.
Något som gör historien extra värdefull är att händelserna i boken är baserade på autentiska domstolsprotokoll från 1600-talet. I jakt på kvinnors historia har P.Gregory studerat dåtida domstols handlingar samt många andra källor om kvinnors liv, något som resulterat i boken ”Normal Women”, om kvinnors liv och leverne under 900 år av Engelsk historia.
Så, om en fiktiv, spännande historia i en autentisk historisk miljö lockar… då har du sommarboken här.
Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Den här lilla pärlan till bok borde inte vara okänd för någon, det har skrivits mycket om boken och 2023 blev den även en tv-serie… fast den har jag inte sett.
Boken handlar om kemisten Elisabeth Zott som i 50-talets USA försöker göra karriär inom sitt ämne men misslyckas. Av en slump landar hon istället jobbet som tv-kock där hon börjar lära ut kemi till hemmafruarna som tittar på programmet. Det här är en underbar bok om kvinnokamp, fördomar, kärlek, moderskap och vänskap. Jag sträckläste boken som är intelligent skriven, rolig och mycket tänkvärd.
Flickan under jorden av Elly Griffiths

Jag gillar egentligen inte deckare och kriminalromaner men här kommer en (den första i en spännande serie) som jag verkligen uppskattar. Passar utmärkt som sommarläsning i hängmattan.
I Flickan under jorden får vi lära känna arkeologen och benexperten Ruth Galloway som tillkallas när polisen hittar kvarlämningar av ett skelett ute i sumpmarken. Kriminalkommissarien Nelson misstänker att det kan vara resterna från en flicka som kidnappades och försvann 10 år tidigare. Det visar sig att benen är över 1000 år gamla och härifrån väver författaren skickligt ihop uråldriga riter, rituella människooffer och nutida natur-tro. Vi får flera mysterier samtidigt som Ruth och Nelson utvecklar en alldeles egen relation, inte helt okomplicerat då Nelson är lyckligt gift.
Det här är en spännande kriminal-arkeologi-relations-roman med parallella historier och flera bottnar. Jag har läst alla böckerna i serien om Ruth Galloway med stor behållning. Perfekt läsa lätt utan att det blir simpelt.
Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk

Det här är historien om Elise Ottosen-Jensens liv, eller Ottar som hon är mer känd som. Ottar är grundaren till RFSU och den här boken handlar om hennes liv innan grundandet. Vad som fick henne att intressera sig för dessa ”okvinnliga” frågor och kämpa för människors rätt till sexualupplysning.
Vi får följa Elises uppväxt under slutet av 1800-talet, i den lilla byn Höyland utanför Stavanger i Norge. Hon var det sjuttonde barnet i barnaskaran. Fadern var präst och modern… tja….utsliten. Elise ville studera till tandläkare men de planerna gick i stöpet då hon , i en explosion under en kemilektion, förlorade två fingrar. Istället blev hon stenograf och jobbade på olika tidningar. Elise var inte religiöst troende och politiskt tillhörde hon syndikalisterna. Hon såg tidigt hur fattiga kvinnor födde barn efter barn utan att kunna försörja dem samtidigt som de många födslarna slet enormt på deras kroppar. Elises yngre syster blir dessutom vid 16 års ålder gravid och tvingas lämna bort sitt barn, något som bryter ner henne till den grad att hon så småningom tar sitt liv. Dessa händelser påverkar Elise djupt och hon börjar informera kvinnor om graviditet, sexualitet och preventivmedel, något som inte var helt ofarligt då detta var olagligt att informera om på den tiden.
Den här boken beskriver inte bara Elises liv utan även hur livet för kvinnor under sekelskiftet i Norden kunde te sig. Den är lättläst men kräver sina pauser för eftertanke och reflektion. Jag tycker faktiskt att alla borde läsa den, för vår kvinno- och hälso-historias skull… och för att det är en riktigt spännande och bra bok.